„Co kraj to obyczaj, co wieś to inna pieśń,
co region to odmienne specjały na stole.”



W dniu 11 listopada w GOK w Łabowej odbyły się uroczystości poświęcone obchodom Święta Niepodległości. Imprezą towarzysząca obchodom był Konkurs na tradycyjną potrawę regionalną zorganizowany przez Gminny Ośrodek Kultury oraz Gminną Bibliotekę Publiczną w Łabowej w ramach programu edukacji regionalnej „MY”. Patronat nad konkursem sprawowało Towarzystwo Miłośników Ziemi Łabowskiej w Łabowej. Patronat medialny nad konkursem objął portal internetowy www.potrawyregionalne.pl
Do konkursu zgłoszono 18 rodzinnych potraw regionalnych, których walory oceniało jury w składzie:
Marek Janczak – Wójt Gminy Łabowa
Irena Majerska – Skarbnik Urzędu Gminy
Jacek Nowak – właściciel Pasieki „Barć” w Kamiannej
Wanda Kaczorowska – radna Rady Gminy Łabowa
Maria Sosin – Dyrektor Powiatowej i Miejsko-Gminnej Biblioteki w Starym Sączu
Celina Cempa – Prezes Towarzystwa Miłośników Ziemi Łabowskiej
Jury przyznało następujące nagrody:

I nagroda dla Filipa Kądziołki za pstrągi w śmietanie i pstrągi wędzonych

II miejsce dla Eufrozyny Mąka za pierogi z kapustą kiszoną

III miejsce dla Bożeny Kunickiej za kwaśnicę na żeberkach

Nagrody dla laureatów i wszystkich uczestników konkursów ufundował Wójt Gminy Łabowa oraz Biuro rozrachunkowe M&F z Łabowej.

Pan Leszek Horwath, redaktor naczelny portalu, przyznał wyróżnienie specjalne „Aniołka Potraw Regionalnych” i „Diabełka potraw regionalnych”. Aniołkiem nagrodzono panią Bronisławę Sekuła za anielski smak jagnięciny w sosie miętowym, a Diabełkiem panią Władysławę Burzyńską za kuszenie ziołową nalewką zwaną smorodinówką.
Fotografie z konkursu oraz dodatkowe informacje znajdują się na stronie www.potrawyregionalne.pl