W obchody Święta Niepodległości w Łabowej wpisany jest konkurs potraw regionalnych, który odbywa się pod patronatem kilku instytucji m.in. Towarzystwa Miłośników Ziemi Łabowskiej. W tym roku odbyła się III edycja Konkursu Potraw Regionalnych. Jury pod przewodnictwem Celiny Cempy, Prezesa TMZŁ, przyznało nagrody w dwóch kategoriach: potraw oraz ciast i przetworów.

Kategoria: potrawy

I miejsce Kamila Dąbek za gulasz wołowy w chlebie

II miejsce Rafał Klimczak za mastiwo oraz Małgorzata Polańska za kluski kudłate na kapuście

III miejsce Agata Sarata za groch omielany z grzybami oraz Alicja Słowińska za grzyby w śmietanie

Wyróżnienia w tej kategorii przyznano:

Janinie Sieradzkiej za pierogi z serem i miętą, Annie Totoś za placki na blasze kuchennej, Zofii Janczak za kluski z tartych ziemniaków ze skwarkami

Kategoria: ciasta i przetwory

I miejsce Krystyna Horowska za sok z aronii i wino porzeczkowe

II miejsce Marzena Kucia za sękacz

Wyróżnienie w tej kategorii przyznano Kindze Plata-Zaczyk za rydze i prawdziwki marynowane oraz rydze po cygańsku

Nagrodzone osoby otrzymały upominki rzeczowe, wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy oraz książkę Ziemia Łabowska wydaną przez TMZŁ. Uczestnicy uroczystości zgromadzeni w GOK w Łabowej mieli okazję zaśpiewać pieśni legionowe i patriotyczne wraz z Zespołem Okazjonalnym działającym przy GOK.Gościem specjalnym był pan Zenon Szewczyk z Podegrodzia autor Chleb nasz powszedni, kuchnia Lachów Sadeckich, który prezentował fasolę niepodległości. Na zakonczenie rozdano fasolę uczestnikom spotkania na rozmnożenie. Szczegóły o konkursi, świętowaniu niepodległości w Łabowej znajduja się na portalu pana Leszka Horwatha www.potrawyregionalne.pl

Kategorie: Wiadomości

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery × 5 =